Ősmaradványok Magyarországon

Ősmaradványok Magyarországon

Ősmaradványok Magyarországon #9 - Úrkút, Csárda-hegy

2019. szeptember 25. - SzékelyÁron

Ajkától nem messze a Balaton-felvidéken van egy falu, Úrkút, melynek határában található a Csárda-hegyi őskarszt. A karszt területén, az egykori mangánbányászat nyomában egy védett bemutatóhelyet hoztak létre. 

 img_20190701_124218.jpg

A hely Magyarország egyik geológiai csodája, hazánk egyik leglátványosabb földtani értéke. A Csárda-hegy oldalában az 1920-as évektől virágzott a mangánbányászat, harminc év után az ércek kimerültek, és felszínre került a 100 millió éves jura kori őskarszt.

A tanösvény útvonalán egy öreg falépcsőn lejuthatunk a sziklakatlan aljára, ahol pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet. Itt védett páfrányok is élnek. 

img_20190701_131427.jpg

Az úrkúti őskarszt karsztosodott fekűkőzetét az alsó-jura, hierlatz mészkő képezi, amely brachioda maradványokat tartalmaz. Az alsó jura folyamán karbonátos mangánérc, és különféle üledékek keletkeztek a tengerben. Ezután a terület szárazzá vált, és megindult a karsztosodás. A középső eocénban újra elöntötte a tenger, és agyagos üledékek, majd nummuliteses mészkő rakódott le, megvédve a területet a pusztulástól. A pliocén vulkanizmus során a kiemelkedés hatására megkezdődött a tér pusztulása, majd felszínre bukkant a mangánérc. 

 

A Csárda-hegyi őskarszt természetvédelmi terület szépen ki van tablázva, sokat meg lehet tudni belőlük a térség geológiájáról. A gyűjtés természetesen tilos, de megéri elmenni az őskarsztra pusztán az információk és a látvány miatt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://lelohelyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4515163884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2019.09.25. 13:29:46

Ez egy kötelező hely érdeklődéstől és gyűjtéstől függetlenül. Viszont jó lenne megtudni, van-e még alkalmas gyűjtőhely Úrkút környékén. A mangániszap-tározónál jártam (nem veszélytelen hely!), de érdekelne, léteznek-e még pl. kapirgálásra érdemes meddőhányók. A "Lelőhely" többet is leír, de elég régi infók alapján, van köztük olyan, ami már biztos, hogy nem létezik (pl. a csárda-hegyi bemutatóhely kerítésénél). Szóval, ha valaki olvassa ezt, és van tippje, jelentkezzen!
süti beállítások módosítása