Ősmaradványok Magyarországon

Ősmaradványok Magyarországon

Ásványok #2 - Arany a Dunán

2019. június 27. - SzékelyÁron

Római-part

 

A Duna hordalékában sok helyen lehet aranyat találni, Budapesten az egyik legjobb a Római-part. Alacsony vízállás esetén érdemes keresni egy helyet a parton belül, ami a sok vendéglő miatt egyre nehezebb.

 

Ha arany szemcséket szeretnénk találni, egy jó nagy, kúpos fenekű tálat szedjünk tele homokkal, amelyet olyan helyről vegyünk, ahol sötétebb, vörösebb a homok színe. A tálba kevés vízet engedjünk, és lamináris áramlással, öntsük ki. (Vigyázat, a turbulens, vagy túl erős áramlás mindent visz!) Néhány öntögetés hatására a homok felszíne sötét-vörössre változik, és keményen összeáll, mert a könnyeb fajsúlyú kvarcot elsodorja a víz. Ekkor a tálban keverjük meg a homokot, hogy az alatta lévő rétegeket is átmoshassuk. A lötykölést, keverést folytassuk mindaddig, amíg a világosabb kvarc mind el nem tűnik mélységében is. A kezdeti több kg homokból ekkora kb. néhányszor tíz dkg vörös gránáthomok marad. A műveletet folytassuk, amíg a maradék homok fekete nem lesz, azaz csak a magnetit nem marad. A tál alján néhány gyűszűnyi magnetit-homok marad. A magnetitet mágnessel könnyedén eltávolíthatjuk. A maradék homokban még mindig van egy kevés gránátpor, stb, de nagyítóval már jól látszanak az aranyszemcsék, ha a zagy alját felkavarjuk, ahová az arany többsége leülepszik. 

 

- [Link]

img_20190524_210022.jpg

1 mm-es aranyszemcse a Dunából

 

img_20190525_143502.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lelohelyek.blog.hu/api/trackback/id/tr8614914962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása