Ősmaradványok Magyarországon

Ősmaradványok Magyarországon

Ásványok #4 - Gyöngyöspata

2020. június 18. - SzékelyÁron

Pár hónappal ezelőtt részt vettem egy vezetett ásványgyűjtő túrán a Mátra Ásványház szervezésében, ezt fogom most leírni.

Gyöngyöspata egy település a Mátra szélén. Határában és környékén több helyen is gyűjthető egykori gejzírek jelenlétére utaló ásványok, opál, kalcit, és hidrokvarcitok. A lelőhely koordinátái: 47.859956,19.774180

Megközelíthető a gyöngyöspatai temetőből indulva a temető északi végétől induló útján (47.821782, 19.780839). Itt a földúton kell haladni, ami kocsival is járható, a szőlőültetvények mellett, amíg egy erdőhöz nem érkezünk. Itt gyalog kell továbbmenni, és mintegy 20-30 perc séta után megérkezünk a lelőhelyre, amely az út bal oldalán található. Formára semmi különös nem látszik, a lelőhely az erdő egy sziklákkal tarkított része. Itt a miocén korban gejzírek törtek fel, melyek kovasavas oldatukkal lassanként átalakították a környező kőzeteket, új ásványokat alkotva ezzel. A keletkező anyag a hidrokvarcit lett, mely főként opálból, kvarcból és kalcitból áll. A gyűjthető anyagok is ezek.

hidrokvarcit.jpgjaspis_kalcit.jpg

 

jaspis.jpgopal_masolata.jpg

vegyes1.jpg

Gömbös kalcit a hidrokvarcit között

 

vegyes2.jpg

Vas-oxiddal bevont sárga kalcit

És a lelőhely:gyongyospata2.jpg

gyongyospata1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://lelohelyek.blog.hu/api/trackback/id/tr6215880910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása