Ősmaradványok Magyarországon

Ősmaradványok Magyarországon

Kőzetek nyomában #1 - Budai dolomitsziklák

2019. május 20. - SzékelyÁron

Budán sok természeti (és geológiai) érték található, ezek közül kettőt emelnék ki: az Apáthy-, és a Balogh Ádám sziklát. 

 

Apáthy-szikla

 Az Apáthy-szikla Budán található, a II. kerületben, nagyon szép kirándulásra való környezetben. Az Apáthy-szikla köré egy tanösvényt létesítettek. A tanösvény

a legjobban megközelíthető a Batthyányi térről induló 11-es busszal a végállomásig (Nagybányai út). Onnan megteszünk pár métert a Görgényi u-on, míg meglátjuk a bal oldalon induló zöld jelzésű turistautat. Eleinte egy tölgyerdőben haladunk, míg kiérünk végre a napsütötte sziklás területre. 

Itt csodás kilátás nyílik a János-hegyre. A nagy dolomitszikla tetejére egészen ki lehet menni, ám a tanösvényt határoló kerítésen nem szabad átmászni, ugyanis a napsütötte dolomitsziklák sok védett növénynek adnak otthont. 

 

img_20190518_151741.jpg

A szikla tetejére egészen ki lehet menni

 

img_20190518_152129.jpg

A tanösvényt határoló kerítésen nem szabad átmászni

 

img_20190518_154311.jpg

Dolomitszikla

 

 

Balogh Ádám szikla

 

A Balogh Ádám-szikla az Apáthy-sziklától ~1, 5 km-re fekszik. Ez a dolomitszikla szintén védett, azonban elég kicsi. Ha lehet itt ásványokat gyűjteni még, akkor azokat csak a szikla fülkéiben lehetne, azonban az összes ilyen fülke sajnos hajléktalanok által lakott, így képtelenség odamenni. 

 

img_20190518_154027.jpg

A Balogh Ádám-szikla

A bejegyzés trackback címe:

https://lelohelyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1714836874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása