Ősmaradványok Magyarországon

Ősmaradványok Magyarországon

Színvonal és összefoglaló

2020. június 15. - SzékelyÁron

Most, hogy már kicsit több, mint egy éve fut a blog, úgy érzem, ideje lenne fejlődni egy kicsit a színvonalban. Konkrét tervem, hogy ez hogyan valósulna meg, persze még nincs, de annyit ígérhetek, hogy a jövőben pontosabban, több gyakorlati és tudományos infóval fogok megírni egy bejegyzést.
Lehet, hogy ez a régebbi bejegyzések átszerkesztését vonja maga után, de ez nem biztos, és ehhez kapcsolódik a következő dolog: készül egy nagyobb kaliberű, összefoglaló dokumentum a lelőhelyekről (ősmaradványokkal és ásványokkal), melyben lényegesen több információ található meg. A nagy része már készen van, igazából egy-két lelőhely nincs meg, amelyeket a nyár folyamán tervezek meglátogatni.

Itt egy rövid lista a nyáron meglátogatandó lelőhelyekről (melyek már talán kicsit földhözragadtabbak): 

Zebegény, Bőszobi bánya - Ide már engedályem is van, ha valakit érdekel a bányát a Malomhegyi Mészkő Kft.üzemelteti, a honlapjuk [ezen] a címen található, a kapcsolat fülnél emailben lehet engedélyt kérni. Rendkívül segítőkészek, gyorsan válaszolnak.

Eger - itt több hely is van. Egyrészt célom ellátogatni a lenyomatos helyre. Másrészt ott van a Wind-féle téglagyár agyagbányája, ez lenne számomra a legfontosabb, de a neten csak régi és egymásnak ellentmondó információk vannak a bánya állapotáról, így erről még sajnos nem tudok biztosat mondani. Utoljára Eger határában található egy hatalmas mészkőbánya, melyet az Omya Kft. üzemeltet, itt ásványokat lehet gyűjteni. Honlapjuk csak nezetközi van, magyar nincs, [itt] található egy hasznosabb link elérhetőséggel. Ennek a megvalósulása függ az engedélytől, a bejegyzést frissítem, ha van fejlemény.

Tinnye - ide egészen valószínű, hogy ellátogatok, ám bejegyzést csak akkor írnék, ha van valami, amiről megéri még írni, tehát ennek várhatóan nem lesz látható lenyomata itt.

Balaton-felvidék, vagy inkább a Bakony - ez megint egy bizonytalanabb, tágabb  terület, egy külső körülménynek kell teljesülnie ahhoz, hogy ez megvalósuljon, így erre sem ígérhetek semmit teljesen biztosat.

Pécs - egyre biztosabbnak látszik ez is, azonban nincs még semmi konkrétum.

 

Egyéb: újratervezem a címkézést az oldalon, hogy átláthatóbb legyen.
Ásványos bejegyzés (Gyöngyöspata) a napokban érkezik remélhetőleg, kövületes poszt július eleje fele, ha az időjárás nem szól bele.

Köszi hogy végigolvastad! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://lelohelyek.blog.hu/api/trackback/id/tr615810682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2020.07.17. 08:49:52

Péccsel kapcsolatban nemigen kecsegtetlek sok reménnyel. A Danitz-pusztai bányában próbálkoztam egy-két éve, de nem engednek be, folyamatosan és intenzíven működik a bánya. A régi legendás lelőhelyek (pl. Vasas) már nemigen léteznek, de egyébként is szintén lezárt helyek. Próbáltam Óbányán keresni a Réka-völgyi jura feltárást, de közelebbi információ nélkül nagyjából esélytelen.
A Bakony viszont ígéretes. Nagyon ajánlom pl. a kislődi Kecske-hegy bauxitbányáját, remek eocén lelőhely. A kalandparktól indulva a kék jelzésről némi kitérővel könnyen elérhető, elég egy turistatérkép vagy egy műholdas keresés. Hasonlóan könnyen megtalálható az úrkúti mangániszap-tározó (pontosabban a keleti fala). Érdemes megnézni a Zirc-Borzavár közötti útbevágást (főleg krinoideák), a Borostyán-hegyet Hárskúton (ammonitesz), a pénzesgyőri Tilos-erdőt (kréta ammoniteszek, sünök, csigák), és a legjobb eocén sünlelőhelyet, a halimbai Pityer-dombot. Természetesen mindezt csak okosan, nem egy közülük veszélyes hely, van amelyik védett is (útbevágás), és jusson másnak is!

SzékelyÁron 2020.07.17. 17:54:41

@Lobo Marunga: Ahogyan mindig, köszönöm a remek ötleteket! Pécsre vonatkozóan működő bányákból a Bükkösdi kőfejtőt próbálnám 'elérni', ám még nem válaszoltak - bár tartok tőle hogy nem is nagyon fognak. Sok jó hely tényleg nincs, én még a villányi Templom-hegyet gondoltam, bár itt ugye gyűjteni nem lehet. A Bakonnyal kapcsolatban: Zirc és Borzavár közt lehetséges, hogy egy bányára/a bányához vezető útra gondoltál? Mivel a térképen még régebben néztem én is ezt a helyet, a neve Márvány bánya.
(Említést róla itt láttam:
www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/pannon-pannon-enciklopedia-1/magyarorszag-foldje-1D58/osmaradvanyok-2503/kozepso-es-keso-mezozoikumi-osmaradvanyok-szente-istvan-2543/kreta-idoszaki-osmaradvanyok-2556/)
Mindenesetre majd elválik, hogy mi lesz, én bizokodva várom.

Lobo Marunga 2020.07.18. 14:41:03

@SzékelyÁron: Nem egészen. A Márványbánya híres ammonitesz lelőhely volt, de tényleg csak volt. A történetéhez hozzá tartozik, hogy a kutatása során teljesen le is termelték. Elvileg egy tanösvény része, de eléggé el van hanyagolva, mára egy bozótos-kullancsos gödör, ami még az emlékéhez is eléggé méltatlan. Amire én gondoltam, az a Zircről Borzavár felé tartó út (Zirc felől menve) jobb oldalán az árok partján található feltárás. Csak menni kell az úton, és el se lehet téveszteni, eléggé szembetűnő. Nagyjából ezek a koordináták: 47.277443, 17.839406 Védett, tehát itt sem szabad bányászni, de nem is érdemes, a kőzet nagyon kemény. Viszont nagyon is érdemes kapirgálni a kimállott törmelékben. A leggyakoribbak a különféle tengeri liliom alkatrészek, de akad sünbunkó, sőt némi szerencsével sün is. Nem ritka az aptichus, vannak szép brachiopodák, de akad csiga is, sőt akár némi szerencsével cápafog vagy szivacs, esetleg belemnitesz vagy nagyon gyenge megtartásban ammonitesz. Alsó kréta, ha minden igaz. Eléggé hasonló az olaszfalui Eperkés-hegyhez, ahol szintén van tanösvény, sőt, elvileg kijelölt gyűjtőhely is, bár sajnos ott is eléggé kezdi benőni a bozót az egészet. Mindkettőről részletes leírás található a Pálfy-Pazonyi féle Őslénytani kirándulások c. könyvben.
süti beállítások módosítása