Ősmaradványok Magyarországon

Ősmaradványok Magyarországon

Ősmaradványok Magyarországon #3 - Gánt, Bagoly-hegyi tanösvény

2019. május 19. - SzékelyÁron

A gánti bauxitbányászat az egyik legjelentősebb egész Magyarországon. A bányászat egészen az 1980-as évekig folyt, és ezután a Bakonyi Bauxitbánya Kft. 1997-ben kiépítettte rekultivációként. 

Gánton több külfejtés található (Sas-hegy, Harasztos...). Ezek közül a Bagoly-hegy a legjelentősebb amit a Bakonyi Bauxitbánya Kft. épített ki 1997-ben rekultivációként. A Bagoly-hegyen található a Balás Jenő Bányászati Múzeum, ahol bemutatják a Gánti bauxitbányászatot, és ezenkívül egy földtani tanösvény. A tanösvény a múzeum mellől indul és bemutatja a bauxit összes rétegét. A külfejtés alapból téglavörös színű, de a bauxiton lévő sziklák közelről fekete, sárga, lila és néhol fehér színben pompáznak.

img_20180721_170613.jpg

A gánti bauxitkülfejtés

A külfejtés bauxitja nem tartalmaz ősmaradványt, ám a bányát határoló réteges kőzetfal igen gazdag fosszíliákban. Jelentős lelőhely a tanösvényen belül a Fornai Formáció, mely a határoló kőzetfal egy része. A hatalmas fal

első pár métere ősmaradványt nem tartalmazó mocsári tarkaagyag. Fölötte mészkő, mészmárga, agyag és kőszenes agyagpadok váltakozásából felépült rétegek láthatók, a bennük nagy mennyiségben előforduló Melania csiga fajok után melaniás mész-márgának nevezik. Az itt előforduló ősmaradványok édesvízben éltek, e rétegek a tenger elöntés édesvízi szakaszát jelentik. A rétegek felfelé egyre agyagosabbá válnak, s a bennük lévő, a tengervíz növekvő sótartalmához egyre jobban alkalmazkodó, gazdag puhatestű molluszka fauna alapján molluszkumos agyagnak (Fornai Agyag Formáció) nevezik. A rétegek felső részében már megjelennek a tisztán tengervízben élő korallok, míg a rétegsort tengeri, foraminiferás mészkő és márga zárja. 

A tanösvény védett, a kőzetfalat megbontani tilos, azonban a törmelékből lehet gyűjteni. 

 img_20190519_141834.jpg

 Ősmaradványok Gántról, nagy részük a Fornai Formációból

A bejegyzés trackback címe:

https://lelohelyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1814835116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2019.09.24. 09:04:06

Van Gánton másik hely is: A szovjet emlékműnél indul az út egy legalább akkora bányához, ahol van minden, ami a tanösvényen, sőt több is. De a fejtés ott sem ajánlott, és eléggé fölösleges is, ami igazán szép az mind ott hever a lábunk előtt, csak föl kell szedni. És bár kimeríthetetlennek tűnik, azért csak mértékkel...

SzékelyÁron 2019.09.24. 15:09:31

@Lobo Marunga: Köszönöm a hozzászólást, ha megint arra járok biztosan megnézem!
süti beállítások módosítása