Ősmaradványok Magyarországon

Ősmaradványok Magyarországon

Ősmaradványok Magyarországon #1 - Eger, Kis-Eged

2019. május 19. - SzékelyÁron

Egerben kedves szállásadónk elmesélte,hogy milyen szép ősmaradványokat lehet találni Egerben. A történeten felbuzdulva megkerestem az egyik ilyen helyet.

A legismertebb egri lelőhely talán a Wind-féle téglagyár, azonban az Eged hegy környékén is szép darabokat lehet gyűjteni.

Eger igen gazdag ősmaradványokban. Az oligocén korban Magyarország területét a Paratethys-tenger borította, így ebből a korból sok tengeri ősmaradvány maradt fenn.

Az Egertől Noszvaj felé vezető úton ha Eger felől jövünk, akkor a bal oldalon lesz egy útbevágás, ami a Kis-Eged szőlőkkel borított oldalán vezet fel. A lelőhely helye a térképen: [Link]

Az útbevágás maga a lelőhely, az utat alkotó kőzet szinte mindegyikében apró csigákat találhatunk, kicsit ritkábban pedig szép fésűkagylókat, sokuknak még a mészváza is fennmaradt. 

img_20190519_121743.jpg

A maradványos kőzet

 

img_20190519_123851_1.jpg

Ehhez hasonló csigák tömkelege gyűjthető

 

img_20190519_121915.jpg

Egy fésűkagyló mészváza

 

A forgalmas út menti gyűjtés balesetveszélyes, ám erre nincs is szükség, hiszen a hegyre vezető út végig tartalmaz ősmaradványokat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://lelohelyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4614834952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2019.09.24. 09:08:53

Csakhogy az út mellett van a híres levéllenyomatos-halas lelőhely, ami az utóbbi időben védett lett. És ahogy ez lenni szokott, a védettséget itt is a terjedő bozót biztosítja... Kevesen tudják, de a Nagyegeden is bőven akad keresgélni való. Az összes kőgörgeteget, vagy az ismét művelés alá volt szőlők köveit is érdemes nézegetni, szép csiga- és kagyló kőbelek, de némi szerencsével akár korall és tengeri sün is található.

SzékelyÁron 2019.09.24. 15:13:16

@Lobo Marunga: Igen, már én is hallottam erről, csakhogy amikor Egerben jártam, még nem volt nagy érdeklődésem az ősmaradványok iránt, így csak oda mentem, ahová a szállásadónk mondta. A védett lelőhelyeknek meg tényleg úgy van értelmük, hogy valamilyen szinten karban is tartják őket.

Lobo Marunga 2019.09.25. 13:23:20

@SzékelyÁron: Nehéz ügy ez a védettség-dolog. Nekünk, kövületvadászoknak nyilván az a jó, ha szabadon gyűjtögethetünk. A tudomány szempontjából viszont az információ a fontos, és a védelem tehát nem feltétlenül a látvány védelme, hanem a még ki nem nyert információké. Ebből a szempontból a növényzet és újonnan létrejövő talaj által elfedett, de egyébként pontosan megjelölt lelőhely a legvédettebb, és szemben egy tanösvény részeként vagy egyéb módon bemutatott lelőhellyel ezt nem kell fenntartani, nem kell pénzt költeni rá. És ezért fontos, hogy egy ilyen helyet tiszteletben tartson minden gyűjtő. Tisztelnie kell azt a tudományt, aminek ő csak a látványos felszínét kapargatja. Ha nekiáll bontani egy ilyen helet, lesz még két szép lelet apolcán, de közben lehet, hogy fontos tudományos információkat semmisít meg. Viszont (erről egy másik blogon is olvastam) egy kipreparálódott, kimállott, és a tudomyány számára a leleőhelyről már ismert példány a földön, vagy úton heverve az elemeknek kitéve csak megsemmisülne, értékelhető tudományos információt pedig aligha hordoz.

SzékelyÁron 2019.09.25. 19:25:56

@Lobo Marunga: Átgondolva teljesen igazad van.

Lobo Marunga 2019.09.25. 21:05:11

@SzékelyÁron: Ettől még persze nagyon fáj, mikor látom, hogy egy régi gazdag lelőhelyet visszahódít a természet, és többet nem mehetek oda. Valahol olvastam egy cikket arról, hogy jó lenne Magyarországon is kialakítani a fossziliagyűjtés szervezett és kulturált módját. Nyugaton vannak ilyen példák. Én egészen biztos, hogy hajlandó lennék akár fizetni is azért, hogy mondjuk Danitz-pusztán vagy akár a zebegényi bányában teljesen legálisan és szabadon turkálhassak pár órát, és tuti, hogy lenne még hozzám hasonló őrült nem egy. Lehetne ez egy új turisztikai irány is akár. Nagyon szimpatikus Ősi Attiláék nyílt napos kezdeményezése, talán még némi pénzbeli támogatáshoz is jutnak vele. Ott nyilván nem lehet gyűjteni, de amikor maga Ősi Attila tök lazán körbeadta a dinócsigolyát, az felért egy gyűjtéssel. Pláne mikor azt is megengedte, hogy vigyünk haza a szenesedett fákból. Neki semmi, nekem meg emlék. Szóval kéne ezzel foglalkozni, csak nem tudom, ki lehetne az, akinek anyagi, jogi, szakmai lehetősége van ilyesmihez.

SzékelyÁron 2019.09.25. 21:15:06

@Lobo Marunga: Ez mind nagyon jó lenne, de nincs aki megcsinálná Magyarországon, túl kevesen foglalkoznak ezzel sajnos szerintem. De egyszer talán megvalósul, mindenesetre földtani értékekben nincs hiány az országban.
süti beállítások módosítása